Kimlik, strateji ve sadakat: İsrail'in Dürzi politikası
Kimlik, strateji ve sadakat: İsrail'in Dürzi politikası
-
5/8/2025
İsrail'in Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren PYD güçlerine ve güneydeki Dürzi topluluğuna yönelik stratejisi, bölgedeki merkezi otoritenin zayıflamasını teşvik etmeyi ve kendi güvenliğini sağlama almayı amaçlayan uzun soluklu bir hamledir. İsrail, kendisine düşman ya da istikrarsızlık kaynağı olabilecek bir Suriye'nin yeniden güç kazanmasını istememekte; bu nedenle, ülke içindeki farklı etnik ve mezhepsel gruplarla taktiksel ilişkiler geliştirerek bölgesel güç rekabetinde elini güçlendirmeye çalışmaktadır.
Kadın olmak: Direnişin zarafeti
Kadın olmak: Direnişin zarafeti
-
5/8/2025
Kadın olmak, yalnızca bir cinsiyet değildir, aynı zamanda dünyayla kurulan bir ilişki biçimidir. Bu ilişki çoğu zaman ayrımcılıkla, inkârla ve bastırılmayla yoğrulur. Aynı zamanda -belki de tam bu sebeple - içsel direncin, yaratıcılığın ve yeniden doğuşun alanıdır.
Trump'ın 100 günü: Uluslararası düzenin yeniden inşasına giriş mi?
Trump'ın 100 günü: Uluslararası düzenin yeniden inşasına giriş mi?
-
5/7/2025
Trump, ABD'nin sağladığı güvenlik şemsiyesinin artık kimse için (İsrail hariç) karşılıksız olmayacağını açık bir şekilde ilan etmiştir. Bu, başta Avrupalı müttefiklerden Asya-Pasifik ortaklarına kadar geniş bir coğrafyada birçok ülke için “yeniden güvenlik paradigmasını düşünme” ihtiyacını doğurmuştur. Nitekim AB'nin son dönemde Türkiye'ye eskiye göre daha sıcak mesajlar vermeye başlamasının temel sebeplerinden biri budur.
Kahvehaneden akademiye değişmeyen o soru: Türkiye ne olacak?
Kahvehaneden akademiye değişmeyen o soru: Türkiye ne olacak?
-
5/7/2025
Cumhuriyetin kurucu ideolojisi Kemalizmden Kürt meselesine, darbelerden seçimlere, hükümet sistemi tartışmalarından Türkiye'nin jeopolitik konumuna kadar birçok konunun ele alındığı ‘Sıfır Noktası'ndan Türkiye'nin Meseleleri' isimli kitaptaki söyleşilerde, tarihsel bağlam kaçırılmadan küresel kapitalizm ve Türkiye'nin değerleri ile gelenekleri de yorumlanıyor.
Türkiye'nin milli davası: Kıbrıs
Türkiye'nin milli davası: Kıbrıs
-
5/7/2025
Kıbrıs'ta verilen mücadele, Anadolu'da verilen İstiklal Mücadelesi'nin bir devamıdır. Bir toprak meselesinin ötesinde bir milletin onuru ve varoluşunun adıdır. Bu varlığı sorgulayan girişimler, hiç şüphesiz Türkiye ve KKTC arasındaki birliği zedelemeyi hedefliyor.
5/5/2025
Sırrı'nın sırrı
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Zaman zaman DEM/PKK çizgisindeki seçmenlerin, vasıfsızların, onun barış için yürüttüğü çabayı başka mahfiller adına yürüttüğünü dile getirdiğini, herkes gibi Sırrı Süreyya Önder de duyuyordu. Bunları sineye çekecek birisi değildi ama barış için her zaman bir iletişim kanalını açık tutmak adına tüm bu ithamlara sessiz kalıyordu. Bundan dolayı da Kürt meselesinin çözüm arayışında en makul muhatap oldu her zaman.
5/2/2025
Yeni nesil neden evlenmiyor?
Mehmet Kırtorun/ Yazar
Bugünün gençleri evlilikten kaçmıyor; daha çok anlamını yitirmiş, duygusal ve ekonomik olarak sürdürülemez hale gelmiş ilişkilerden uzak duruyor. Çünkü artık evlilik, sadece sevgiyle değil; sosyal onay, ekonomik istikrar ve duygusal olgunlukla da sınanıyor.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
4/9/2025
Ticaret savaşları ve Türk imalat sanayi 2.0
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
4/11/2025
Azerbaycan-Ermenistan barışı yakın mı?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
4/11/2025
İki farklı kutuplaşma alanı: Boykotun psikopolitik analizi
Dr. Ali Ruhan Çelik/ Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı / Öğretim Üyesi
4/11/2025
Trump 2.0 dünyasında Rusya ve AB'nin ikilemi
Talha Yavuz/ Yazar
4/15/2025
Vakıf medeniyeti
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
4/16/2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
4/16/2025
Bir Türkiye hikayesi: Turkuaz halıdaki Sarı Mercedes
Emin İleri/ Yazar
5/2/2025
Avrupa ile yeni dönemin işaretleri
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
İtalya'nın, Türkiye ile geliştirdiği yakın ilişki ve iş birliği modeli Türkiye-AB ilişkilerini ve diğer AB üyesi ülkeler ile ilişkileri etkileme potansiyeline sahiptir. Türkiye'nin İtalya ile ilişkilerini turizm, ticaret ve ekonomiden bölgesel iş birliğine özellikle de savunma sanayiine derinleştirmesi, Avrupa içinde yeni bir bakış açısına ve kalıplaşmış sınırların dışında daha kapsayıcı bir yaklaşıma zemin hazırlayabilir.
4/29/2025
Muharebede oyun değiştirici güç
Faruk Önalan/ Yazar
Türkiye, ABD ve Avrupa ürünlerine kıyasla maliyet etkin çözümler sunarken, Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna'daki saha deneyimiyle sistemlerinin güvenilirliğini kanıtlamıştır. Bayraktar TB2'nin Ukrayna'daki başarısı, ANKA'nın Afrika'daki operasyonları ve Atmaca'nın deniz hedeflerindeki hassasiyeti, Türk ürünlerinin küresel talebini artırmıştır. Avrupa'nın Türkiye ile savunma iş birliğini güçlendirme isteği, NATO'nun Türkiye'yi kritik bir ortak olarak görmesi ve Afrika ülkelerinin Türk sistemlerine ilgisi, Türkiye'nin stratejik etkisini artırmaktadır.
4/29/2025
Polonya'da Türkiye algısı: Güven, yardımlaşma ve ortak hafıza
Zeki Korkutata-AK Parti Bingöl Milletvekili
Polonya'nın tarihsel hafızasında ülkesinin Rusya ve Batılı güçler arasında parçalanabileceği algısı hâlâ canlıdır. Bu nedenle Türkiye, Polonya için çok önemli ve güvenilir bir güvenlik partneri ve Avrupa'nın güvenlik mimarisinin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmektedir.
4/29/2025
Afete dayanıklı sosyal zemin nasıl kurulur?
Prof. Dr. Celalettin Yanık/ Bursa Uludağ Üniversitesi
Depremin toplumsal ve psikolojik artçıları yıllarca sürebilir. Bu yüzden depremleri sadece jeolojik değil, aynı zamanda sosyolojik bir olgu olarak görmek zorundayız. Çünkü depreme dayanıklı şehirler, mühendislik temelli çalışmalar ile birlikte gönüllülüğe dayalı dayanışmacı kültür ve güçlü bir toplumla inşa edilir.
4/26/2025 5:03:00 PM
Dün “zirai don”, bugün “kuraklık”
Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar/ YEKAV (Yeşill Kalkınma Vakfı) Başkanı
4/25/2025 5:04:00 PM
Bir diriliş tasavvuru olarak Türkiye'de yerli bir eğitim anlayışının inşası
Prof. Dr. Bayram Özer/ Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Dijital obezite: Bilgi çağının görünmeyen salgını
Prof. Dr. Erol Koçoğlu/ İnönü Üniversitesi
İnsanlık beşten büyüktür
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
Yeni Ermenistan ve Güney Kafkasya'da değişen dengeler
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
Terapi ve dostluk sanatı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog