Savaşsız savaş ekonomisi: NATO'nun yeni dili, yeni harcamaları
Savaşsız savaş ekonomisi: NATO'nun yeni dili, yeni harcamaları
-
6/30/2025
Lahey'de düzenlenen NATO Zirvesi, askeri olduğu kadar ekonomik açıdan da dikkat çekici bir dönüm noktasıydı. Zirvede alınan kararlar, NATO'nun klasik güvenlik anlayışının ötesine geçtiğini ve artık yüksek teknoloji, enerji altyapısı ve stratejik veri alanlarında kolektif yatırım planlarıyla hareket ettiğini açıkça gösterdi. Bu çerçevede ilk kez “sürdürülebilir caydırıcılık” kavramı, yalnızca askeri kuvvet değil, ekonomik direnç kapasitesiyle birlikte tanımlandı
Zihin yönlendiren güç: Medya
Zihin yönlendiren güç: Medya
-
6/30/2025
Ailede “baba” figürünü ve kültünü şeytanlaştırmak ve toplumda “otorite ve egemenlik düşüncesini yok etmek en başta aileyi dağıtıyor ve ardından da köksüz bir birey inşa ediliyor. Kapitale, başarıya, rekabete ve zevklere tutunan ama temel kutsal değerlere karşı hoyratlaşan aktörlerden müteşekkil bir sosyoloji var karşımızda.
Siyonist edebiyat nasıl şekillendi?
Siyonist edebiyat nasıl şekillendi?
-
6/27/2025
Peren Birsaygılı Mut, "İsrail'in Zihin Haritası: Siyonist Edebiyat" başlıklı kitabında, İsrail'in kurucu edebi ve düşünsel altyapısını ortaya koyuyor. Dönemin gazete, dergi ve yayınevlerinden yola çıkarak bir devlet olarak İsrail fikrinin oluşturulmasının ve İsrail'in fikir dünyasının derinlemesine incelendiği çalışma, Farabi Kitap tarafından yayımlandı.
İsrail'in İran saldırısının kutsal kitap kodları
İsrail'in İran saldırısının kutsal kitap kodları
-
6/27/2025
13 Haziran'da İsrail'in İran'a yönelik düzenlediği hava saldırısına verilen isim dikkat çekiciydi: “Yükselen Aslan Operasyonu” – İbranicesiyle “Mivtza ?Am ke-Lavi”. Bu ifade Tevrat'tan, Sayılar Kitabı 23:24 pasajından alınmıştı. İlginç olan ise, dinle yakın bir ilişki içinde olmadığı bilinen Başbakan Benyamin Netanyahu'nun, bu operasyonun başlamasına saatler kala söz konusu Tevrat pasajını kendi el yazısıyla yazıp Kudüs'teki Batı Duvarı'nın (ha-Kotel) bir çatlağına yerleştirmesiydi.
İsrail'in yeni stratejisi bölgesel provokasyon
İsrail'in yeni stratejisi bölgesel provokasyon
-
6/27/2025
İsrail'in mevcut stratejisi sadece İran'ı hedef almıyor. Aynı zamanda bölgede etnik ve mezhebi fay hatlarını derinleştirme amacı taşıyor. Sünni-Şii ayrımı, Arap-Kürt gerilimi, Türkmenlerin durumu, Dürzilerin konumu gibi pek çok kırılganlık noktası, İsrail'in dolaylı şekilde istismar edebileceği fay hatları haline getiriliyor.
6/25/2025
Bir liderin savunma sanayisindeki öngörüsü
Engin Özekinci/ Yazar
Türkiye'de savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 80'lere ulaşması, Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtararak bölgesel krizlerde daha bağımsız ve etkili bir aktör haline getirdi. Hiç şüphesiz Türkiye'nin savunma sanayisindeki atılımları, bir milletin kendi kaderini tayin etme iradesinin somut bir yansımasıdır.
6/25/2025
NATO ve caydırıcılığın yeni dinamikleri
M.Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
Türkiye'nin savunma sanayiindeki yükselişi, Karadeniz'deki jeopolitik konumu ve NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olması, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın merkezdeki yerini güçlendiren faktörler arasında. Ayrıca, Erdoğan'ın Trump ile yakın diyaloğu ve ikili görüşmelerdeki etkin rolü, bu pozisyonun sembolik bir teyidi olarak görülüyor.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
6/1/2025
ABD'nin yeni Ortadoğu yaklaşımı: Gelenekler ve gelecek
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
6/3/2025
Batı'nın iç savaşı: Amerika'da Avrupa karşıtlığı, Avrupa'da Nazi sempatizanlığı
Elif Şahin/ Yazar
6/3/2025
İnsan onurunun mücadelesi
Doç. Dr. Hasan Bardakçı/ Harran Üniversitesi
6/3/2025
Nefsini kurban et ki aşk'a eresin ey can!
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
6/4/2025
Sekizinci güvercin kanatlanıyor: ECB'nin faiz kararı
Dr. Makbule Yalın/ TBMM AB Uyum Komisyonu, Araştırmacı
6/5/2025
Bir dünyadan ötekine Stefan'dan Sehi'ye
Mustafa İsen/ Yazar
6/5/2025
Ölmeden ölenler için Kurban Bayramı
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
6/23/2025
Türkiye–Ermenistan yakınlaşması: Dünü, bugünü ve yarın umudu
Oya Eren Özkan/ Yazar
20 Haziran 2025'teki Erdoğan–Paşinyan görüşmesi, sadece sembolik bir tokalaşma değil; Kafkasya'da yeni bir barış sürecinin başlangıcı olarak görülebilir. Ermenistan için İran'ın zayıflayan pozisyonu, Türkiye'ye daha yakın bir çizgiye yönelme zorunluluğu doğurdu. Türkiye ise bu süreci kontrollü, stratejik ve Azerbaycan'la tam uyum içinde yürütüyor.
6/22/2025
Hava sahasının yasaksız alanları
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Konu balistik füzeler ve insansız hava araçları olunca ortaya “yasaksız” bir alanın çıktığını görüyoruz. Hukuken haklı olsanız bile havada güçsüzseniz, haklılığı savunacak bir ülkeniz olmuyor. Savunma sanayii meselesine bir de bu açıdan bakmak gerekiyor…
6/22/2025
Düşüncenin Kıyameti
Dr. Ali Sait Sadıkoğlu/ Marmara Üniversitesi
Bulunduğumuz tarihi momentte Batılı filozofların kabul ettiği gibi zaten felsefe büyük bir kriz içinde ve gelişen dijital çağ içinde felsefe git gide tamamen tükeniyor. Felsefenin ölümü aslında yine sanıldığının aksine tamamen kötümser ve hiçbir değeri kabul etmeyen bir olay olmayabilir: Hatta düşünce adına başka türden bir düşünceye imkân sağlayabilir ki bu Düşüncenin Kıyameti'nin de bu imkânın kapılarını açmaya zorlandığı söylenebilir.
6/20/2025
Aralıksız saldırı, sıfır diplomasi
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
İsrail'in İran saldırıları ile Ortadoğu'da birçok şeyin değişeceğine dair açıklamaları; durdurulmadığı ve sınırlandırılmadığı takdirde İsrail'in çatışma ve işgali olabildiğince yaymaya ve bölgede istikrarsızlık unsuru ve güvenlik problemi olmaya devam edeceğini göstermektedir. İsrail'in Gazze işgali ve soykırımında olduğu gibi İran'ın nükleer programı konusunda da diplomasiye alan açılmasını engelleyerek sürekli saldırganlık halini devam ettirmeye çalıştığı açık bir şekilde görülmektedir.
6/20/2025 9:36:00 AM
İsrail'in amacı İran'ı işgal etmek değil onunla müttefik olmak
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları Merkezi Başkanı
6/19/2025 8:09:00 PM
Çok vektörlü politika: Yeni jeopolitik akıl ve Türkiye'nin yükselişi
Ahmet Taha Yayman/ Stratejist, Mühendis
Yerüstü hazinelerimiz: Üstün zekâlı çocuklar
Dr. Kemal Tekden/ TÜZDEV Genel Başkanı ve 25. Dönem Kayseri AK Parti Milletvekili
İsrail'in savaşlarda nükleer silah kullanma imkan ve ihtimal doktrini: Şimşon Seçeneği
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/ Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Borsa açık, güven eksik: Suriye ekonomisinin sessiz soruları
Dr. Makbule Yalın/ TBMM AB Uyum Komisyonu, Araştırmacı
İsrail ne yapmak istiyor?
Prof. Dr. Muharrem EKŞİ / Kırklareli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı